Zupa pomidorowa jest bardzo popularna w większości domów. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na takową.
Składniki:
– skrzydełko z kurczaka, może nawet 2
– 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego
– marchewka, pietruszka, por, seler (wedle wyboru)
– łyżka masła
– łyżka mąki
– 3 łyżki śmietany
– przyprawy: pieprz, sól
– maggi
– makaron (np. świderki, muszelki )
Przygotowanie:
Do wody dodajemy skrzydełko kurczaka. Jeżeli uznamy, że nie wystarczy, to można dodać np. 1/2 kostki rosołowej.
Kroimy warzywa i dodajemy je do zupy.
Należy też posolić naszą zupę pomidorową.
Po kilku minutach dodajemy makaron.
Dodajemy przysmażony delikatnie na maśle przecier pomidorowy.
W kolejnym etapie musimy zahartować śmietanę. Dodajemy do niej trochę ciepłej wody i mieszamy. Wlewamy to do zupy.
Do naszej zupy pomidorowej dodajemy także mąki, którą mieszamy wcześniej w podobny sposób co śmietanę.
Na samym końcu pozostaje tylko dodać przypraw. Na tym etapie zupa pomidorowa powinna być już gotowa.