Składniki:
- wywar jarzynowy albo mięsny
- 100 – 120 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Gotowy wywar odcedzam odławiając z niego jedną marchew i kawałek pietruszki.
- Do wywaru dorzucam koncentrat pomidorowy, zagotowuję.
- Na tarce ścieram marchew i pietruszkę (albo seler) z wywaru i dodaję do zupy.
- Garnek zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukier jest dla mnie ważny, bowiem nie lubię zbyt kwaśnego smaku pomidorów.
- Dodaję też śmietanę i zieleninę.
Podawanie:
Z makaronem albo ryżem i zieleniną.
Porada:
Do zupy można dodać puszkę pomidorów. Świetny efekt daje wzbogacenie całości pół łyżeczką czerwonej pasty curry.