Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 30 dag pieczarek
- 1 papryka
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- 4 dag smalcu
oraz przyprawy:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- maggi
Sposób wykonania (1 sposób)
Zaczynamy od stopienia smalcu i dodania do niego cebuli oraz pieczarek pokrojonych w drobne plasterki. Należy to podsmażyć. Następnie dodajemy mięso, które musimy „dusić” dodając wody. Do mięsa należy dodać także przyprawy.
Kolejny etapem jest dodanie papryki i ogórków pokrojonych w kostkę.
Na sam koniec dodajemy przecieru i zawiesiny zrobionej z mąki i wody. Wtedy pozostaje nam tylko gotować naszą zupę gulaszową i ostatnie ją przyprawić. .
Sposób wykonania (2 sposób)
Ten sposób różni się od pierwszego tylko jednym szczegółem – pieczarki z cebulą smażymy odrębnie od mięsa i dodajemy je dopiero wtedy, gdy będzie już „pół miękkie”. Wynika to z faktu, że mięso smaży się dosyć długo, dlatego nie mając wprawy możemy przypalić pieczarki i cebulę. Jeżeli robimy zupę gulaszową po raz pierwszy, to lepiej skorzystać właśnie z tego sposobu.
Jak widzimy przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy – potrawa z pozoru tylko wygląda na trudną. Najtrudniejszym etapem jest tak naprawdę właściwe „uduszenie” mięsa.