Produkty na 4 osoby:
- 350g makaronu typu tortiglioni (rurki)
- 200g gotowanego kalafiora
- 200g gotowanych brokuł
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 100g bułki tartej
- 50g pieczonych płatków migdałowych
- 100g siekanej pietruszki (świeżej)
- 80ml soku z cytryny
- 80ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na 40ml oliwy podsmażyć czosnek na zloty kolor, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać drewnianą łyżką i smażyć aż bułka tarta nabierze również złotego koloru.
Na pozostałym oleju podsmażyć kalafior oraz brokuły, dodać szczyptę soli i pieprzu i smażyć na małym ogniu przez 7 – 8 min.
Tortiglioni ugotować al dente w osolonej wodzie.
Przełożyć tortiglioni do płaskiego i sporego naczynia, dodać brokuły i kalafior, bułkę tartą, sok z cytryny, migdały i siekana pietruszkę.
Wymieszać dokładnie acz delikatnie.