Składniki:
– 5 dużych jabłek
– 5 jajek
– 2,5 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 2 czubate łyżeczki cynamonu
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 szklanka rodzynek
Przyrządzanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy obydwa cukry i ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo olej i mąkę cały czas miksując, wsypujemy proszek do pieczenia i sodę, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy całość na blachę. Pieczemy w temperaturze 170 st. 45-50 minut, do suchego patyczka. Smacznego