Składniki:
ciasto biszkoptowe:
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
– 2 białe czekolady
– 0,25 l śmietany 30
– 3 śnieżki
Przyrządzanie:
Do miski wbijamy jajka i obydwa cukry, miksujemy do uzyskania puszystej piany. Cały czas miksując wsypujemy stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją w śmietanie. Wychładzamy, dodajemy 3 śnieżki i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Przekrawamy wychłodzony biszkopt w poprzek na dwie równie części. Wykładamy krem na spodnią warstwę, nakładamy wierzch, smarujemy kremem górę i boki ciasta. Wkładamy śmietanowca do lodówki na 30 minut. Gotowe
Polecany szczególnie na niedzielne pogaduszki przy kawie i herbacie