Składniki:
- 60—70 dkg ogórków (2 duże, długie ogórki)
- 2 jaja (ugotowane na twardo)
- sól
- 2 pęczki rzodkiewek
- 3—4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
Przygotować ogórki do nadziewania. Jaja obrać, posiekać. Rzodkiewkę opłukać, odciąć korzonki, zetrzeć na tarce o dużych otworach (kilka rzodkiewek odłożyć). Jaja, rzodkiewkę, śmietanę, koperek i szczypiorek siekany połączyć razem, osolić do smaku. Wydrążone ogórki napełnić sałatką z rzodkiewek, na wierzchu przybrać talarkami lub różyczkami z rzodkiewki. Ułożyć na szklanej tacy na liściach sałaty.
W ten sam sposób można napełniać ogórki surówkami z innych warzyw.