Składniki:
2 ziemniaki
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g zielonego groszku
3 marchwie i selery z nacią
200 g kabaczka
200 g boczku albo bekonu
½ główki małej włoskiej kapusty
200 g ryżu
2 łyżki oleju
po 1 łyżce: (szałwii, estragonu, natki pietruszki)
150 g starego sera,
pieprz i sól
Pokrojony boczek wsypać do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażyć. Dodawać
po kolei pokrojone w kostkę warzywa: marchew, selery, cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dolać mniej więcej 2l wody i dorzucić pozostałe składniki bez ryżu i ziół. Gotować przez około 40min, następnie dodać ryż i zioła, gotować jeszcze przez 20min. Kiedy wszystko będzie miękkie, doprawić pieprzem i solą oraz posypać tartym serem.