Składniki:
Ciasto:
1,75 szkl mąki
0,4 szkl cukru pudru + do posypania ciasta
kostka (250 g) masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka wody
szczypta soli
Nadzienie:
2 obrane jabłka
3 długie łodygi rabarbaru
garść truskawek
2 łyżeczki cukru wanilinowego (ja dodałam ziarna wanilii i trochę więcej cukru)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypałam mąkę z solą. Dodałam cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę, zagniotłam gładkie ciasto, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Akurat mamy czas na przygotowanie nadzienia: łodygi rabarbaru obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Podobnie z jabłkami. Pokrojone owoce wrzucilam do garnka, zalałam wodą, dodałam cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, truskawki i przyprawy. Potem już tylko wystarczy to gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut i od czasu do czasu zamieszać. Moje nadzienie wyszło dość kwaśne, nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, jednak jeśli ktoś woli słodsze ciasta, warto spróbować nadzienia i ewentualnie dodać trochę cukru.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam ok. 3/4 ciasta na blacie, po czym ostrożnie przeniosłam je do formy na tarty (o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowałam długie paski, potrzebne na kratkę. Nadzienie przełożyłam do formy z ciastem. Na wierzch należy ułożyć paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Tak przygotowane ciasto trafiło do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 45-50 minut.