Składniki:
- 120 g mąki, przesianej
- 100 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Z białek oddzielonych od żółtek ubijam pianę na sztywno.
- W osobnej misce żółtka miksuję z cukrem na „kogel-mogel” i dodaję mąkę, mleko, tłuszcz i sól. Gdy się wszystko połączy pianę z białek dodaję do masy żółtkowej i, już łyżką, mieszam wszystko delikatnie do połączenia składników.
- Ciasto, w zależności od patelni, dzielę na części lub nie. W przypadku małej patelni (tak do 15 cm) wyjdą dwie mniesze, lecz nadal sycące, porcje.
- Patelnię smaruję nieco tłuszczem, nagrzewam, wlewam wydzieloną partię ciasta i smażę je pod przykryciem na średnim ogniu.
- Po kilku minuach przekładam na drugą stronę. Grzybek powinien być miękki i rumiany z obu stron.
Podawanie:
Z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem, czekoladą, lodami.
Porada:
Opcjonalnie można dodać pół łyżeczki sody dla podkręcenia puszystości.