Bigos z bogracza

Składniki : – pół główki kapusty – kiełbasa śląska lub inna, która się nie rozpada – 16 szt – boczek wędzony + skóra – 1,2kg – koncentrat pomidorowy – ketchup – czerwona papryka mielona – vegeta – pieprz – cebula – 3 szt – piwo Bogracz wieszamy na trójnogu nad rozpalonym ogniskiem i wrzucamy boczek […]

Bigos z kabanosami i szynką

Składniki: – smalec lub olej – cebula – 4szt – wędzone kabanosy – 14szt – średniej wielkości główka kapusty – kiełbasa myśliwska lub inna – 3szt – szynka wędzona – około 0,5kg – papryka czerwona mielona – pieprz – koncentrat – ketchup pikantny -woda Przygotować palenisko ogrodowe i rozpalić ogień. Na trójnogu powiesić kociołek węgierski […]

Mięso z grilla w marynacie meksykańskiej

Marynata : -3 łyzki oleju -1 łyżeczka musztardy rosyjskiej – 1 ząbek czosnku (ja daje 2 ząbki) -2 łyzki ketchupu pikantnego -1 łyżeczka brązowego cukru -1/2 łyżeczki oregano -1/2 łyżeczki kminku -1/2 łyżeczki pasty Sambal Oelek (z ostrych czerwonych papryczek) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżki octu z białego wina Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą. […]

Piersi z kurczaka curry duszone w winie z kalafiorem

Składniki : – 4 piersi z kurczaka – 1 duży kalafior – 2 główki czosnku – przyprawa curry – pieprz – vegeta – 300 ml białego wina półsłodkiego – olej rzepakowy lub słonecznikowy Piersi z kurczaka pokroić w paski i przyprawić pieprzem, vegetą oraz przyprawą curry. Czosnek pokroić na małe kawałeczki a kalafior rozdzielić na […]

Karkówka z kapustą kiszoną i ziemniakami

Składniki – 1 kg karkówki – 0,5 kg ziemniaków – 1 kg kapusty kiszonej – 2 duże cebule – smalec – woda – papryka słodka mielona -pieprz -vegeta – ziele angielskie Kociołek węgierski wieszamy jak zwykle na trójnogu. Roztapiamy dwie łyżki smalcu i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli, wrzucamy drobno pokrojone mięso […]

Indyk z imbirem i pieczarkami

Jeśli się odchudzasz, powinieneś jeść jak najwięcej chudego ale zdrowego mięsa. Oczywiście większość myśli wyłącznie o kurczaku, jednak nie zapominajcie że indyk również ma pyszne i bardzo zdrowe mięso, które powinniśmy wprowadzać do naszego codziennego menu. Oto przepis na indyka z pieczarkami i imbirem. – 180g piersi z indyka – 30g imbiru – 1 cebula […]

Cielęcina w warzywach

Potrzebujesz: – 1kg cielęciny, może to być łopatka lub szynka – 3 ząbki czosnku – 2 marchewki – cebula – kawałek selera – pietruszka – 1 liść laurowy – ziele angielskie – 250ml bulionu warzywnego – ¾ szklanki gęstej śmietany – 2 łyżki smalcu – cukier – sok z cytryny – sól, pieprz, natka pietruszki […]

Sałatka chłopska

Zazwyczaj sałatki kojarzą nam się z czymś lekkim, dietetycznym, delikatnym, ale nie zawsze musi tak być. Niektóre sałatki poprzez dodatki stają się naprawdę syte i bardzo kaloryczne. Dedykowane są oczywiście w szczególności naszym drogim panom, którzy potrzebują od czasu do czasu zjeść coś porządnego. Oto lista: – 4 jajka na twardo – 20dkg szynki – […]

Drobiowe frytki

Potrzebujesz: – 0,5kg piersi z kurczaka – 0,5 szklanki mąki – 0,5 szklanki mleka – sól, pieprz – szczypta ostrej oraz słodkiej papryki – jajko – olej do smażenia Najpierw oczywiście należy dokładnie wypłukać mięso i osuszyć je. Następnie nacieramy je naszymi przyprawami i kroimy w bardzo cienkie i dość długie paseczki, właśnie tak aby […]

Kuskus

Składniki: mały pojedynczy filet z kurczaka ½ czerwonej papryki ½ cebuli ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1/2  szklanki kuskusu 2 łyżki oliwy pieprz cytrynowy, sól ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem cytrynowym, solimy i podsmażamy na oliwie. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Gdy filet będzie gotowy, zdejmujemy go z patelni […]