Składniki:

  • wywar mięsny (np. na wędzonych na żeberkach)
  • 500 ml zakwasu na żur lub barszcz biały
  • 200 g białej kiełbasy (3 krótkie kawałki)
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Ugotowany wywar odcedzam odławiając  z niego marchewkę i pietruszkę. Ponownie wstawiam na palnik, dodaję do niego kiełbasę i gotuję tak z 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam parę minut na patelni. Dodaję do zupy, by i one się zagotowały.

Następnie obieram ziemniaki, kroję je w kostkę i zaraz dorzucam do garnka. Gotuję je niecałe 10 minut. Teraz najważniejsze, czyli zakwas na żur – przed dolaniem dobrze go wstrząsam. (Zakwas można też wlewać przez sito.)

Całość gotuję jeszcze parę minut. Odłowioną wcześniej włoszczyznę kroję w kostkę i dodaję do zupy. Całość przyprawiam solą i pieprzem oraz porządną ilością majeranku.

Podawanie:

Z jajkiem na twardo, pieczywem.

Porada:

Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją zasmażką z mąki. Żurek można zabielić śmietaną (2 – 3 łyżki). Zamiast białej kiełbasy można użyć zwykłej, podsmażając ją razem z cebulą. Istenieje wersja postna żurku – bez kiełbasy, za to na wywarze grzybowym.