Gazpacho – hiszpańska zupa z Andaluzji

Składniki: 4 dojrzałe pomidory 2 papryki 1 ogórek zielony 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia łyżka octu winnego kromka wyschniętego chleba, albo grzanek 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku sól i pieprz zioła prowansalskie 100 ml soku pomidorowego * Przepis: Paprykę upiec w piekarniku w folii i zdjąć skórkę. Pomidory sparzyć […]

Kapuśniak staropolski

Składniki: 50 dag kości, 25 dag włoszczyzny, 30 dag kapusty kwaszonej, 2 litry wody, 2 dag grzybów suszonych, 5 dag powideł śliwkowych, 2 dag mąki, 4 dag tluszczu, sól, cukier, jałowiec Najpierw gotujemy wywar z gości i włoszczyzny. Nastepnie zalewamy wywarem kapustę i gotujemy ją aż do miękkości. Grzyby gotujemy i kroimy w wąskie paski.Dodajemy […]

Chłodnik grzybowy

Składniki: 250 g świeżych grzybów, 1 litr bulionu grzybowego, 200g wołowiny gotowanej, 1 ogórek, 1 jajo, 50 g dymki, cukier, pieprz, sól, sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietany, koper, pieczywo tostowe Umyte grzyby dusimy we własnym soku albo gotujemy je w małej ilości wody aż do miękkości.  Taki wywar musimy przecedzić i zachować. Następnie kroimy […]

Grochówka

Składniki: 1/2 kg grochu, 15 dag wędzonki, cebula, 1/2 kg ziemniaków, majeranek, sól, pieprz Na początku groch zalewamy wodą, dodajemy do tego 2/3 naszej wędzonki i gotujemy do momentu aż groch się całkiem rozgotuje. Wtedy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Pozostałą część boczku stapiamy na patelni, tak aby powstały nam ładne skwarki, do nich dodajemy […]

Wodzionka

Składniki: 200 g boczku lub wędzonej słoniny, około 1 l wody, chleb, pietruszka, sól Na każdy talerz wlewamy odrobinę stopionego boczku bądź słoniny – razem ze skwarkami. Do tego dorzucamy garść suchego chleba pokrojonego w drobną kostkę. Zalewamy całość wrzątkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i wegetą a następnie posypujemy zielenina – prosto i elegancko:) (można dodać […]

Zupa chłopska z boczkiem

Składniki: 300 g marchwi, 200g białek rzodkiewki, 3 pory, 2 cebule, 2 ziemniaki, 130 g wędzonego boczku, 30 g masła, 2 listki laurowe, 1 litr bulionu (z kostki), tymianek, natka pietruszki Na poczatku marchew, pory oraz rzodkiem starannie myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Nasze warzywa dusimy w maśle przez około 10 – 15 […]

Zupa cygańska

Składniki: 1,5 litra wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 25 dag papryki, 25 dag ziemniaków, 10 dag kiełbasy, 4 dag ketchupu, 10 dag cebuli, tłuszcz, zielenina, 2 dag mąki, sól, pieprz, Na początek zajmujemy się papryka oraz cebulą. Musimy je umyć, pokroić i podsmażyć następnie skropić wywarem i dusić aż do miekkości. Tuż […]

Włoska zupa pomidorowa

Robię ją z pomidorów z puszki, dodaję kilka ząbków czosnku, bazylię, oregano i  parmezan. Jest gęsta, ale można do niej dodać makaron, ryż, co kto lubi. Ja nie dodaję. Składniki (na 2 talerze zupy): – puszka pomidorów krojonych – 2 ząbki czosnku -cebula – kawałek piersi z kurczaka – 1 listek laurowy – 2 ziela angielskie […]

Dietetyczny chłodnik

Składniki 2 ugotowane średnie buraczki 1 duży jogurt naturalny light 0,5 litra maślanki 0% 2 ogórki świeże Pęczek szczypiorku, koper Kilka rzodkiewek sól i pieprz ugotowane jajka do podania   WYKONANIE: Buraki polecam ugotować kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki podobnie jajka. Buraki ścieramy na tarce na grubym oczku, podobnie ogórki, rzodkiewkę można pokroić […]

Dietetyczny rosół

Składniki: – 2 x noga z kurczaka – 2  marchewki -2  pietruszki –  korzeń  selera (kawałek) -cebula – natka pietruszki, koperek -sól pieprz do smaku – maggi Przygotowanie: Rosół gotuje zawsze dzień wcześniej  tak żeby po przyjściu z pracy ugotować świeży makaron i mieć gotowy obiad. Dokładnie płuczemy mięso i odcinamy wszystkie tłuste części (razem […]