Grochówka wojskowa

2 szklanki gro­chu (w połów­kach) namo­czyć we wrzątku na ok. 3 godziny. 0,5 kg kości scha­bo­wych 4 małe listki lau­rowe 3 ziela angiel­skie zago­to­wać w 2 l wody. Po ok. 1 godzi­nie dodać wypłu­kany groch i: 1 pie­truszkę 2 mar­chewki pokro­jone w kosteczkę. Gdy groch będzie miękki dodać: 5 ziem­nia­ków pokro­jo­nych w kosteczkę kucha­rek do smaku […]

Pomidorowa z pulpetami

warzywa na rosołek 1/3 kostki rosołowej koncentrat pomidorowy albo pomidory mięso mielone z indyka jajko cebula pieczarki przyprawy wg uznania Robimy zupę z dozwolonych składników. Potem możemy warzywa kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Dolewamy pomidory (koncentrat), przyprawiamy. Zupę można zagęścić jogurtem 0%. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przyprawy. Formujemy […]

Rosół z lanymi kluskami

2 udka drobiowe bez skóry pół kilo żołądków drobiowych lub serc drobiowych zmielone otręby owsiane jaja na kluski 1 łyżka skrobi kukurydzianej przyprawy wg uznania Wrzucamy drobiowe mięso do wrzącej wody  i dodajemy 1 kostkę rosołową, następnie doprawiamy przyprawami . W celu zrobienia lanych klusek mieszamy mielone otręby, jajka z 1 łyżką skrobi kukurydzianej.

Zupa pomidorowa z lanym ciastem

3-4 podudzia  kurczaka bez skóry (lub inne dozwolone mięso) 2 marchewki pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy pietruszka zielona jogurt naturalny sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maizeny Mięso gotujemy do miękkości, obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obieramy, drobno kroimy. Możemy dodać również inne kawałki włoszczyzny. Dodajemy do wywaru z mięsa lub zalewamy zimną wodą […]

Zupa cebulowa

Składniki: 3 – 4 duże cebule Bulion warzywny płaska łyżka mąki tarty żółty ser grzanki masło oraz przyprawy: – sól – pieprz – liść laurowy   Sposób przygotowania: Cebulę należy pokroić bardzo drobno, a następnie „dusić” ją na maśle. Następnie dodajemy mąki i mieszamy, po czym wlewamy bulion. Wtedy pozostaje nam tylko dodać przypraw. To […]

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Potrzebne składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 30 dag pieczarek 1 papryka 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 4 dag smalcu oraz przyprawy: sól pieprz zioła prowansalskie maggi   Sposób wykonania (1 sposób) Zaczynamy od stopienia smalcu i dodania do niego cebuli oraz pieczarek pokrojonych w drobne plasterki. Należy to […]

Zupa fasolowa – bableves

Składniki – woda – 8 szklanek – marchewka – 4szt – fasola w zalewie – 4 puszki – kiełbasa sucha – 0,5kg – pietruszka – 4szt – cebula – 4szt – słodka czerwona papryka mielona – 3 łyżki – ostra papryka mielona – 2 łyżeczki – smalec – 4 łyżki – cukier – 2 łyżeczki […]

Kapuśniak ze słodkiej kapusty gotowany na kaczce z pomidorami

Składniki : – 30 dag boczku wędzonego – pół kaczki francuskiej – 4 marchewki – 2 pietruszki – por – mała główka kapusty – pół dużego selera – 4 pomidory – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – cząber – sól – vegeta – pieprz – 8 średnich ziemniaków – 2 duże liście laurowe – […]

Zupa krem z marchwi

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i poszukujesz lekkich, wręcz można powiedzieć dietetycznych dań, które będą bardzo pożywne i smaczne, koniecznie wypróbuj zupę krem z marchwi. Lista zakupów: – 4 marchewki – 2 duże ziemniaki – 1 cebula – łyżeczka oleju – 1 kostka rosołowa – 75g jogurtu naturalnego – sól, pieprz – natka pietruszki […]

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki 50 dag cebuli 2,5 łyżki masła 6 szklanek wody 10 dag sera rokpol 4 łyżki koniaku 4 łyżki utartego sera ementalera gałka muszkatałowa sól, pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki 1/ 2 bułki wrocławskiej lub chleba tostowego Sposób przygotowania Obraną cebulę opłukać i drobno posiekać, udusić z dodatkiem 1 łyżki masła.