Składniki:

  • wywar mięsny albo jarzynowy
  • 100 g tofu (naturalnego albo wędzonego), pokrojonego w kostkę
  • 100 g pomidorów suszonych, odcedzonych z oleju i pokrojonych drobno
  • 3 – 4 grzyby min
  • 50 g roszponki, rukoli lub zwykłej sałaty, pokrojonej
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 0.5 papryki, również drobno pokrojonej
  • 3 cebule dymki (ze szczypiorkiem), posiekane
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, zioła
  • opcjonalnie: garść makaronu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar wraz z grzybami mun. Po odzecdzeniu grzyby wyławiam i kroję w krótkie paski.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam tofu. Smażę, aż nabierze złotego koloru (kilka minut zazwyczaj).
  3. Zaraz potem dorzucam cebulę (bez szczypiorku), marchewkę, paprykę, pomidory i grzyby. Podsmażam aż marchew nieco zmięknie (5 – 7 minut).
  4. Zawartość patelni dodaję do odcedzonego wywaru. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilka minut.
  5. Na koniec dodaję szczypiorek oraz roszponkę. Doprawiam solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, sosem sojowym. Można dodać 0.5 łyżeczki czerwonej pasty curry itp.

    W tym momencie można też dać garść pokruszonego makaronu ryżowego.