Składniki:
0,5 kg porów
2/3 szklanki śmietany
1,5 litra rosołu(może być z kostki)
2 łyżki masła
1 białko
5 dag żółtego sera
Sól, pieprz

Wykonanie: Pory oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki Roztopić w garnku masło, wrzucić pokrojone pory i dusić od czasu do czasu podlewając rosołem aż będą miękkie. Ubić białko z odrobiną soli na sztywną pianę, wymieszać delikatnie ze śmietaną i wlać do gorącej zupy. Chwilkę pogotować. Doprawić do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. Serem posypać bardzo gorącą zupę już na talerzach. (zupa z porów na sposób francuski: kromki pszennego chleba lub bułki podsmażyć na maśle z obu stron, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, zalać zupą, posypać serem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku)