Składniki:

  • 1.5 litra wywaru mięsnego
  • 300 g ogórków kiszonych, pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g kiełbasy wędzonej, pokrojonej w kostkę
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki posienakej natki pietruszki albo koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku po odcieku ogórków kiszonych
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, doprowadzam do wrzenia.
  2. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju u wrzucam nań kiełbasę. Podsmażam kilka minut.
  3. Dorzucam marchewkę, cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażam wszystko 5 – 8 minut.
  4. Ziemniaki wrzucam do wywaru i gotuję 6 – 8 minut. Powinny zmięknąć przez ten czas.
  5. Następnie do garnka dodaję zawartość patelni. Podgotowuję kilka minut na średnim ogniu.
  6. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sos z ogórków, cukier no i przyprawy oczywiście. Sól, pieprz, tymianek, majeranek, oregano czy bazylia zawsze są dobrym wyborem.
  7. Wrzucam posiekaną zieleninę.