Składniki:
Głowy, płetwy, ogony, ikra, mlecz z karpia
3 marchewki
2 pietruszki
Seler
2 cebule
Parę brukselek
Pól szklanki zielonego groszku(może być mrożony)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 goździki
Mielona papryka
Gałka muszkatołowa
Sól,pieprz

Wykonanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obrać,umyć. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć. Cebule obrać,umyć,przyrumienić na blaszce. Wszystkie warzywa zalać 1,5 litra wody i ugotować(mniej więcej 1 godzinę). Wywar przecedzić, dodać umyte części karpia (głowy, płetwy, ogony, ikra,i mlecze) i przyprawy. Gotować pod przykryciem pól godziny. Zupę przecedzić, z mąki i masła zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Podawać z grzankami. (warzywa można pokroić w kosteczkę i dodać do zupy).