Składniki:

  • wywar jarzynowy lub bulion
  • 250 g liści kapusty pekińskiej, posiekane drobno
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane drobno
  • 0.5 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub koperku
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawy (np. 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry, imbir, oregano, curry, bazylia itp.)

Przygotowanie:

  1. Wywar gotujęi odcedzam. Jedną marchew odławiam i ścieram na tarce – potem dodam ją do zupy.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, czosnek i paprykę. Po 3 – 4 minutach dodaję kapustę i podsmażam wszystko kolejne kilka minut.
  3. Wywar doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego ziemniaki.
  4. Po 2 – 3 minutach dodaję zawartość patelni. Całość gotuję na średnim ogniu przez 5 do 7 minut.
  5. Dorzucam koncentrat pomidorowy i zetarą uprzednio marchew.
  6. Garnek zdejmuję z ognia, dodaję zieleninę i przyprawy.

Podawanie:

Z zieleniną.

Porada:

Do zupy można dodać garść suszonych grzybów.