Składniki:

  • wywar mięsny lub warzywny
  • 300 g fasolki szparagowej, z usuniętymi końcówkami, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1 łyżka naci pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowany wywar odcedzam, odławiając z niego dwie marchewki.
  2. Garnek z w wywarem doprowadzam do wrzenia i wrzucam fasolkę szparagową. Gotuję ją 10 minut na średnim ogniu.
  3. W tym czasie na patelni rozgrzewam masło, dorzucam cebulę i podsmażam ją 3 – 4 minuty.
  4. Po 10 minutach gotowania fasoli dorzucam ziemniaki i gotuję wszystko dalej przez kolejne 5 – 8 minut.
  5. Zupę zdejmuję z ognia, dodaję zieleninę oraz ugotowaną, pokrojoną marchew.
  6. Całość zabielam śmietaną oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Porada:

Do zupy można wkroić plastry dobrej szynki.