Składniki:

0,60 kg ziemniaków
0,30 kg pomidorów(mogą być z puszki)
Kawałek dyni
3 łyżki masła
1,5 litra bulionu drobiowego(może być z kostki)
2 jajka
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Dynię obrać, pokroić,zalać niewielką ilością wody i ugotować. Ugotowaną dynię zmiksować. Masło rozgrzać i podsmażyć ziemniaki oraz 4 łyżki przecieru z dyni. Zalać bulionem i doprawi solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Połowę zupy zmiksować. Połączyć z rozbełtanymi żółtkami. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę®. Dodać do reszty zupy, zagotować. Połączyć z pozostałą częścią zupy i ewentualnie jeszcze doprawić.