Składniki:

25 dag ziemniaków
40 dag cykorii
4 łyżki masła
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
2 pory
2 żółtka
4 łyżki śmietany
Szczypiorek
Biały pieprz
Curry
Sól

Wykonanie: Cykorię oczyścić,umyć i pokroić w plasterki, pora pozbawić zielonych części, jasne części dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondelku roztopić masło, wrzucić cykorię i pora i krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki,zalać mlekiem wymieszanym z wodą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką około pół godziny. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, dosypać trochę curry połączyć z zupą (już nie gotować).po wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem. ( z takiej zupy można łatwo otrzymać zupę – krem wszystko miksując, lub dodając pokrojoną w paski szynkę pożywne danie jednogarnkowe).