Składniki:

  • esencjonalny wywar mięsny lub jarzynowy
  • 400 g cukinii (2 – 3 szt.), pokrojonej bez obierania w kostkę
  • 100 g makaronu (muszelki, kolanka itd.)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła lub olej
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, bazylia
  • nać pietruszki, posiekana

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, dbając by był smaczny i esencjonalny. Ugotowany przecedzam, odławiając marchewkę, pietruszkę i mięso (jeśli jest jakieś). Wywar z powrotem stawiam na palnik i doprowadzam do wrzenia. Odłowione rzeczy kroję w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, którą szklę parę chwil. Zaraz dodaję czosnek oraz cukinię i podsmażam wszystko kilka minut.
  3. W tym czasie do wywaru dodaję makaron i gotuję niecałe 5 minut.
  4. Następnie do garnka dodaję zawartość patelni i gotuję kilka minut – aż makaron stanie się prawie miękki. Pod koniec gotowania dodaję też kukurydzę i odłowione warzywa / mięso z gotowania bulionu.
  5. Zdejmuję· zupę z ognia, doprawiam solą, pieprzem i przyprawami. Dosypuję też świeżą zieleninę i inne świeże zioła.

Podawanie:

Ze świeżymi ziołami i/lub startym serem. Makaron można ugotować osobno i połączyć z zupą na talerzu.