Składniki:

1 kg brokułów
15 dag wędzonego schabu w plasterkach
Świeża rzeżucha
30 dag śmietanki kremówki(30%)
8 kromek chleba tostowego
4 łyżki masła lub margaryny
Sól,biały pieprz

Wykonanie: Brokuły oczyścić,umyć,podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę,wrzucić brokuły i gotować około 20 minut. Wędzony schab pokroić w kostkę. Rzeżuchę ściąć nożyczkami, opłukać osuszyć. Brokuły razem z wywarem zmiksować i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem i krótko zagotować. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić kostki chleba tostowego i zrumienić. Zupę przed podaniem posypać rzeżuchą i grzankami. Dodać pokrojony w kostkę wędzony schab.