Składniki:
Jeden koper włoski(lub 2 kalarepki)
20 dag groszku zielonego
Cebula, czosnek,
2 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomorowego
Mielona słodka papryka
Bazylia(najlepiej świeża)
Vegeta, sól, biały pieprz, szczypiorek

Wykonanie: fenkuła oczyścić, umyć i pokroić razem z częściami zielonymi.(usunąć twardy głąb).(kalarepy obrać i pokroić w cienkie słupki) cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Zielony groszek wypłukać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę z czosnkiem(ząbek)a następnie wrzucić fenkuła lub kalarepki. Zalać 0,75 litra gorącej wody, dodać przyprawy i gotować około 10 minut. Doprawić przecierem pomidorowym, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną