Składniki:

  • wywar jarzynowy lub z mięsa
  • 100 g ryżu
  • 80 g szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 0.5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz, olej
  • do podania: żółty ser, zielenina,

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, opcjonalnie odławiam jakąś jedną marchew.
  2. Cebulę i czosnek siekam drobno i szklę kilka (4 – 6) minut na patelni.
  3. Dorzucam doń suchy ryż i chwilę (2 – 3 minuty) prażę.
  4. Zawartość patelni wrzucam do wywaru, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję 10 minut.
  5. Następnie do zupy dodaję posiekany szpinak. Gotuję go jakieś 5 – 8 minut, czyli dokładnie tyle, ile potrzeba by ryż był wystarczająco miękki. W tym momencie można też dodać pokrojoną w kostkę marchew z gotowania wywaru.
  6. Ostatnim krokiem jest dodanie curry, przyprawienie solą i pieprzem oraz zabielenie śmietaną.

Podawanie:

Posypane startym serem żółtym i/lub zieleniną. Ilość curry proponuję regulować według gustu.