Składniki:

  • wywar warzywny lub mięsny, odcedzony
  • 40 g (ok. 3 garści) szpinaku świeżego, posiekanego
  • 2 łodygi selera naciowego lub 1 mały por, pokrojony drobno
  • 1 – 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki naci pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam cebulę, marchew, seler (lub por). Podsmażam je kilka minut, mieszając.
  2. Dosypuję mąkę i dokładnie mieszam z zawartością garnka.
  3. Po chwili wlewam wywar. Palnik nastawiam na 30% mocy i pod półprzykryciem gotuję zawartość garnka około 30 minut.
  4. Następnie do zupy wsypuję płatki owsiane i dość drobno posiekany szpinak. Gotuję to wszystko kolejne 10 – 15 minut.
  5. Po upływie zadanego czasu zupę z palnika zdejmuję, zabielam śmietaną, dorzucam posiekaną zieleninę i przyprawiam solą oraz przeprzem do smaku.