Składniki

  • • słoiczek marynowanego szczawiu,
  • • 1 łyżka masła,
  • • 1 łyżka mąki
  • • 2 litry bulionu (ugotowanego z włoszczyzną i kawałkiem mięsa),
  • • Śmietana 18 %
  • • Sól i pieprz,
  • • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Do ugotowanego bulionu dodać szczaw (ilość w zależności od własnych preferencji smakowych) i gotować razem około 15 minut. Śmietanę (koło 150 g) wymieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do garnka i gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na talerzu i zalać ciepłą zupą szczawiową.
Uwagi:
Do wywaru (przed dodaniem szczawiu) można dodać kilka obranych pokrojonych w kawałki ziemniaków.