Składniki:

  • bulion mięsny
  • 150 g suchej soczewicy (czerwonej, zielonej, żółtej)
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka naci pietruszki
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotuję wywar, odcedzam, odławiam dwie marchewki i kawałek pietruszki oraz kawałek mięsa (jeśli jest). Garnek z powrotem wstawiam na palnik.

Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą i od razu wrzucam do wrzącego bulionu. Czas gotowania soczewicy bywa różny dla róznych gatunków tej rośliny. Czerwoną gotuję do 10 minut, zieloną kilkanaście minut dłużej.

W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek.

Gdy soczewica już zmięknie do zupy dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuję dalej do 10 minut. Następnie dorzucam do garnka zawartość patelni, koncentrat z pomidorów i „pokostkowaną” marchewkę i pieruszkę (odłowione z bulionu). Jeśli wywar gotuję na kawałku mięsa bez kości, wówczas również je – oczywiście pokrojone w kostkę – wrzucam do zupy. Zagotowuję wszystko jeszcze raz i zdejmuję z ognia.

Ostatnim etapem jest już tylko doprawienie: solą, pieprzem, kminkiem i zieleniną.

Podawanie:

Z chlebem, z natką pietruszki.

Porada:

Koncentrat można zastąpić puszką pomidorów. Wtedy pomidory duszę wraz z cebulą i czosnkiem do ich rozpadu.