Składniki:

  • 1,5 litra wywaru jarzynowego lub mięsnego, odcedzonego
  • 100 g suchego ryżu
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odławiam z niego 1 marchewkę dla późniejszego urozmaicenia zupy.
  2. Do odcedzonego, wrzącego wywaru dodaję ryż i gotuję tyle, ile podano na opakowaniu ryżu.
  3. Gdy ryż jest gotowy zupę zdejmuję z ognia.
  4. Dodaję nać pietruszki i przyprawiam pieprzem i solą, aby zupa nabrała więcej „dynamiki”.

Podawanie:

Ze świeżą natką pietruszki, grzankami lub chlebem.

Porada:

Do zupy można dodać trochę dobrej kiełbasy. Niektórzy zupę ryżową zabielają a jeszcze inni miksują na krem, ale wygląda to wtedy mocno dyskusyjnie.