Składniki:
- wywar jarzynowy albo bulion mięsny
- 400 g porów bez liści, pokrojone w półplastry
- 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 – 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 – 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka naci pietruszki albo koperku, posiekane
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Gotuję wywar, odcedzam, odławiam z niego jedną marchew i pietruszkę, które kroję w kostkę.
- Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam 4 – 6 minut.
- Następnie dodaję pory. Pozwalam, by się podsmażyły na patelni około 5 – 8 minut..
- Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam zawartość patelni. Gotuję kilka minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków. Całość gotuję kolejne 7 – 8 minut (do miękkości ziemniaków).
- Zupę odstawiam z ognia, zabielam. Dorzucam oczywiście zieleninę oraz sól, pieprz i inne interesujące przyprawy, jeśli są pod ręką. Lubię, gdy porowa jest dość pieprzna.
Podawanie:
Z zieleniną, szynką albo boczkiem, z chlebem.
Porada:
Ponoć świetne rezultaty osiąga się łącząc pora z żółtym serem (na patelni roztopić ser i śmietanę i dopiero takim miksem zabielić).