Składniki:

  • wywar jarzynowy albo bulion mięsny
  • 400 g porów bez liści, pokrojone w półplastry
  • 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 – 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 – 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka naci pietruszki albo koperku, posiekane
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, odławiam z niego jedną marchew i pietruszkę, które kroję w kostkę.
  2. Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam 4 – 6 minut.
  3. Następnie dodaję pory. Pozwalam, by się podsmażyły na patelni około 5 – 8 minut..
  4. Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam zawartość patelni. Gotuję kilka minut.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków. Całość gotuję kolejne 7 – 8 minut (do miękkości ziemniaków).
  6. Zupę odstawiam z ognia, zabielam. Dorzucam oczywiście zieleninę oraz sól, pieprz i inne interesujące przyprawy, jeśli są pod ręką. Lubię, gdy porowa jest dość pieprzna.

Podawanie:

Z zieleniną, szynką albo boczkiem, z chlebem.

Porada:

Ponoć świetne rezultaty osiąga się łącząc pora z żółtym serem (na patelni roztopić ser i śmietanę i dopiero takim miksem zabielić).