Składniki:

25 dag pieczarek
25 dag mielonej wieprzowiny
Mały seler
Jajko
Cebula
Pół puszki zielonego groszku
2 łyżki oleju
Kostka rosołowa
Słodka papryka
Zielony pieprz
Cukier,sól
Małą puszka przecieru pomidorowego

Wykonanie: Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Pieczarki, oczyścić,umyć i pokroić w cienkie paseczki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić seler i pieczarki, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać 1 litr wody i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Cebulę obrać i posiekać, wraz z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z wyrobionej masy mięsnej formować okrągłe pulpety i włożyć do gotującej zupy i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Groszek osączyć,dodać do zupy zagotować,doprawić solą,pieprzem i cukrem. Posypać natką.