Zupa pomidorowa jest bardzo popularna w większości domów. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na takową.

Składniki:

– skrzydełko z kurczaka, może nawet 2

– 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego

– marchewka, pietruszka, por, seler (wedle wyboru)

– łyżka masła

– łyżka mąki

– 3 łyżki śmietany

– przyprawy: pieprz, sól

– maggi

– makaron (np. świderki, muszelki )

Przygotowanie: 

Do wody dodajemy skrzydełko kurczaka. Jeżeli uznamy, że nie wystarczy, to można dodać np. 1/2 kostki rosołowej.

Kroimy warzywa i dodajemy je do zupy.

Należy też posolić naszą zupę pomidorową.

Po kilku minutach dodajemy makaron.

Dodajemy przysmażony delikatnie na maśle przecier pomidorowy.

W kolejnym etapie musimy zahartować śmietanę. Dodajemy do niej trochę ciepłej wody i mieszamy. Wlewamy to do zupy.

Do naszej zupy pomidorowej dodajemy także mąki, którą mieszamy wcześniej w podobny sposób co śmietanę.

Na samym końcu pozostaje tylko dodać przypraw. Na tym etapie zupa pomidorowa powinna być już gotowa.