Składniki:

  • wywar jarzynowy albo mięsny
  • 100 – 120 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotowy wywar odcedzam odławiając z niego jedną marchew i kawałek pietruszki.
  2. Do wywaru dorzucam koncentrat pomidorowy, zagotowuję.
  3. Na tarce ścieram marchew i pietruszkę (albo seler) z wywaru i dodaję do zupy.
  4. Garnek zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukier jest dla mnie ważny, bowiem nie lubię zbyt kwaśnego smaku pomidorów.
  5. Dodaję też śmietanę i zieleninę.

Podawanie:

Z makaronem albo ryżem i zieleniną.

Porada:

Do zupy można dodać puszkę pomidorów. Świetny efekt daje wzbogacenie całości pół łyżeczką czerwonej pasty curry.