Składniki:

  • wywar jarzynowy
  • 400 g pieczarek, najlepiej drobnych, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 60 g drobnego makaronu, np. gwiazdki
  • 1 cebula lub 2 – 3 dymki (ze szczypiorkiem), posiekane
  • 3 łyżki szczypiorku (jak mamy dymki to już, wiadomo, niepotrzebne), posiekane
  • sól, pieprz, przyprawy
  • olej

Przygotowanie:

  1. Wywar gotuję i odcedzam. Odłowiona marchew, po pokrojeniu w kostkę, przyda się potem.
  2. Na patelni podsmażam cebulę przez 3 – 4 minut, po czym dodaję kurczaka i smażę go 5 – 7 minut (aż przestanie byc surowy). Drób można doprawić dowolnie (np. imbirem, majerankiem, oregano itd.), podlać sosem sojowym, posolić i popieprzyć itd.
  3. Wywar doprowadzam do wrzenia i dodaję do niego pieczarki. Po 6 – 8 minutach wrzucam zawartość patelni.
  4. Po kolejnych 4 – 5 minutach wrzucam makaron oraz marchew z wywaru.
  5. Mija kolejne kilka minut (aż makaron zmięknie) i garnek można odstawić z ognia.
  6. Tradycyjnie ostatnim krokiem jest doprawienie zupy do smaku przyprawami. Wrzucam też oczywiście posiekany szczypiorek.