Składniki:

  • domowy bulion mięsny
  • 150 g ogórków świeżych lub kiszonych (ok. 4 szt.), pokrojonych w kostkę
  • 100 g rzodkiewek (5 szt.), pokrojonych w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula / 1 dymka, posiekana
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz, oliwa / olej

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, odławiam z wywaru marchewkę i kawałek pietruszki i selera.
  2. Cebulę oraz czosnek odsmażam parę minut na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone i rzodkiewki, które kolejne kilka minut „hartuję” na tłuszczu. Według specjalistów obsmażenie warzyw przed ugotowaniem wydobywa więcej ich smaku a i zapobiega „rozpaćkaniu” w zupie.
  3. Zawartość patelni dorzucam do wywaru, zagotowuję i 5 minut gotuję na mniejszym ogniu.
  4. Dodaję chrzan, pokrojone w kostkę warzywa z gotowania wywaru oraz zabielam zupę śmietaną.
  5. Na sam koniec całość doprawiam pieprzem i solą, a po zdjęciu garnku z ognia dosypuję świeżo posiekaną zieleninę.

Podawanie:

Z ugotowanym jajem na twardo, posypane świeżym koperkiem.

Porada:

Jaja można zastąpić groszkiem ptysiowym.