Zupa ogórkowa jest naprawdę świetnym sposobem na obiad. Szczególnie smaczna jest w połączeniu ze świeżym pieczywem posmarowanym prawdziwym masłem. Ale do rzeczy.

Składniki:

  • 3 – 4 duże ziemniaki
  • włoszczyzna
  • skrzydełko z kurczaka (ew. skrzydełka)
  • kiszona ogórki
  • trochę masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa do zupy (np. maggi)
  • pieprz, sól, ew inne

Przygotowanie:

Na samym początku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dodajemy soli.

Następnie musimy z tego zrobić coś w rodzaju bulionu, dlatego dodajemy do naszej zupy ogórkowej skrzydełko z kurczaka i gotujemy. Jeżeli uznamy, że to za mało, to możemy dodać kolejne lub np. 1/2 kostki rosołowej.

Kolejną rzeczą będzie wrzucenie włoszczyzny. Zamiast niej możemy dodać po prostu pokrojone/starte warzywa.

Trzemy kilka ogórków kiszonych – mała uwaga – muszą być kiszone, inne się nie sprawdzają.

Następnie robimy przecier ze śmietany, mąki i odrobiny ciepłej wody. To tzw. hartowanie śmietany, ale dodajemy też od razu mąki.

Jeżeli ziemniaki są już dobre, to znaczy, że musimy ją już tylko przyprawić. Dodajemy przypraw i ustalamy smak zupy. Jeżeli nam nie odpowiada, to eksperymentujemy z dodawaniem większej ilości przypraw bądź ewentualnie wody z ogórków kiszonych czy też kolejnych ogórków. To najważniejszy moment od którego zależy jaki smak będzie miała nasza zupa ogórkowa, dlatego warto poświęcić na to kilka minut. Należy jednak pamiętać o tym żeby nie przesadzić z przyprawami.