Składniki:

  • wywar mięsny lub jarzynowy
  • 400 g świeżych ogórkw krótkich, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 dymki lub 1 zwykła cebula, posiekane
  • 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek koperku, posiekanego
  • 2 łyżki masła
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowuję smaczny wywar z jarzyn albo na mięsie (polecane żeberka). Odcedzając odławiam dwie marchewki i pietruszkę.
  2. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam dymki i ogórki. Podsmażam kilka minut, mieszając.
  3. Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam zawartość patelni, zmniejszam ogień i gotuję wszystko tylko 3 do 5 minut.
  4. Garnek zdejmuję z ognia, dorzucam koperek, dodaję również pokrojną marchewkę i pietruszkę z gotowania wywaru.
  5. Zabielam śmietaną, przyprawiam solą i pieprzem.

Podawanie:

Z koperkiem albo szczypiorkiem i rzodkiewkami itd.

Porada:

Do zupy można dodać ziemniaki (sztuk 2, podgotować 3 – 5 minut przed dodaniem warzyw z patelni), albo makaron (100 g, dodać tak jak ziemniaki).