Składniki:

  • wywar jarzynowy lub mięsny
  • 350 g ogórków kiszonych (5 – 7 sztuk), startych na dużych oczkach tarki
  • 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 – 3  łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Smacznie doprawiony wywar odcedzam odławiając z niego marchewki, pietruszkę i seler. Garnek z wywarem doprowadzam ponownie do wrzenia.
  2. Wrzucam doń ziemniaki i gotuję 4 – 6 minut. W międzyczasie dokładam również posiekaną cebulę.
  3. Następnie dodaję starte ogórki wraz z kwaśnym sokiem, jaki pozostał ze ścierania. Gotuję wszystko 2 – 4 minuty.
  4. Dodaję również pokrojone bądź starte na grubych oczkach tarki warzywa z wywar (marchew, pietruszka, seler).
  5. Zupę zdejmuję z ognia, zabielam śmietaną, dodaję zieleninę oraz dobrze przyprawiam solą i pieprzem.

Porada:

Cebulę można poddusić na łyżce masła, podobnie starte ogórki. Niektórzy wraz z cebulą smażą też pokrojoną w kostkę kiełbasę. Inni zagęszczają zupę jeszcze dodatkową mąką.
Ogórkową można dodatkowo doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego.