Zupa:

1 średnia cebula (ja użyłam szalotki – pokroiłam 3)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego (nie kminku)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
200 g pomidorow z puszki
100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą (ja użyłam brązowej, bo akurat taką miałam)
ok. lira wywaru warzywnego, drobiowego lub wody
sól i pieprz do smaku

Karmelizowana cebula:
1 średniej wielkości cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej (ja użyłam suszonych płatków chili)
1 łyżka brązowego cukru

Do podania:
listki świeżej kolendry
gęsty jogurt naturalny

Na początek zaznaczę, że nie pilnowałam dokładnie proporcji – zrobiłam mniej więcej podwójną porcję.

Najpierw rozgrzewamy garnku oliwę z oliwek, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek,po ok. 2-3 minutach dodajemy przyprawy. Smażymy ciągle mieszając 2 minuty. Kiedy przyprawy z czosnkiem i cebulą zaczną obłędnie pachnieć, dodajemy pomidory, soczewicę i wywar. Należy doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 40 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy zupa się gotuje, akurat mamy czas na przygotowanie cebuli – pokroiłam cebulę (również szalotkę) w krążki i podsmażyłam na oliwie, kiedy cebula zmiękła, dorzuciłam cukier, cynamon i suszone chili. Wystarczy poczekać, aż przyprawy oblepią cebulę i można zdjąć patelnię z ognia.