Składniki:

40 dag marchewki
6 dag cebulek szalotek
10 dag ziemniaków
0,8 litra bulionu drobiowego
3 łyżki oleju
Pól pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany
4 łyżeczki kawioru
Sól, pieprz

Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Połowę marchewki pokroić w paseczki. Olej rozgrzać w rondlu i poddusić paseczki marchewki. Wyjąć. Cebulki szalotki obrać umyć i pokroić w kostkę. Resztę marchewki, szalotki i ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić na olej,którym dusiła się wcześniej marchewka i udusić. Następnie zalać bulionem i gotować kwadrans(pod przykryciem). Zupę zmiksować, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szczypiorek drobno pokroić. Do zupy włożyć paseczki marchewki. Zupę rozlać do talerzy, posypać szczypiorkiem, wrzucić kleks ze śmietany i łyżeczkę kawioru.