Marchew wprowadzona do diety może zdziałać cuda. Te magiczne właściwości marchew zawdzięcza beta-karotenowi i potasowi, które sprawiają, że cera jest promienna a ciało jędrne. Poza tym marchew bogata jest w takie witaminy jak: B1, B2, PP, K, C oraz w wapń, żelazo, fosfor, miedź cynk, magnez. Dodam tylko, że spotęgujemy działanie marchwi jeśli połączymy ją z brokułem, który posiada podobne właściwości :)

Potrzebne składniki:

  • pół kg marchwi
  • pół jabłka
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • szczypiorek
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • kilka kromek białego pieczywa
  • przyprawy (łyżka curry, łyżeczka imbiru, sól, pieprz, tymianek)

Marchew obieramy i płuczemy a następnie kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do bulionu mięsnego i gotujemy ok. 10 minut.

W garnku roztapiamy masło. Cebulę, czosnek i jabłko obieramy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i wszystko przekładamy do garnka. Wszystko miksujemy robotem kuchennym lub blenderem.

Do kubeczka nalewamy odrobinę bulionu, który mieszamy z mąką. Mąkę dolewamy do marchwiowego kremu. Dodajemy imbir, curry, sól, pieprz i odrobinę tymianku a całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy. Następnie wlewamy ciepły bulion mięsny, mieszamy i przez chwilę gotujemy zupę.

Do kubeczka nalewamy odrobiną zupy (2-3 łyżki), którą mieszamy ze śmietaną i powoli dodajemy do zupy – w ten sposób śmietana się nie zważy. Zupę gotujemy przez kilka minut.

Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż grzanki się zarumienią. Szczypiorek drobno siekamy. Zupę nalewamy a tuż przed podaniem posypujemy grzankami i szczypiorkiem.

Smacznego!