Składniki:

  • wywar jarzynowy, odecdzony
  • 700 g marchwi, obranej i pokrojone w plastry
  • 5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 – 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 – 2 łyżki masła
  • 0.5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, kolendry albo szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Marchew obieram i kroję w plastry.
  2. W garnku rozgrzwam masło, dorzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam 2 – 3 minuty.
  3. Dodaję marchew z imbirem i podsmażam wszystko przez kolejne kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Do garnka dolewam wywar (na początek można dać tak z 1 litr) po czym pod półprzykryciem i na średnim ogniu gotuję warzywa 20 – 30 minut.
  5. Po zadanym czasie marchew jest już miękka. Zawartość garnka miksuję więc blenderem. Dla uzyskania bardzo gładkiej konsystencji można przepuścić miks przez sito.
    Zupa powinna mieć gładką, gęstawą ale płynną konsystencję, więc w trakcie miksowania dodaję pozostały wywar tak, by uzyskać taki właśnie efekt.
  6. Gotowy krem doprawiam curry i sokiem z pomarańczy, oraz solą, pieprzem.
  7. Zabielam śmietaną i dosypuję zieleninę.

Podawanie:

Z zieleniną, grzankami z masłem.

Porada:

Do tej zupy można dodać także paprykę, odrobinę kuminu czy zmielone ziarna kolendry.