Składniki:

  • wywar jarzynowy lub mięsny
  • 4 marchewki (ok. 400 g), obrane i starte na tarce
  • 2 cebule dymki, posiekane ze szczypiorkiem
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 – 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki naci pietruszki, posiekanej
  • 0.5 – 1 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam.
  2. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję dymkę (bez szczypiorku) oraz czosnek i podsmażam to 3 – 5 minut.
  3. Dodaję startą marchew i, mieszając, duszę kolejne 4 – 6 minut.
  4. W tym czasie wywar doprowadzam do wrzenia i wrzucam doń ziemniaki. Niechaj gotują się do 5 minut.
  5. Zawartość patelni wrzucam do garnka, gotuję jeszcze może 3 minut.
  6. Garnek z zupą zdejmuję z ognia, dorzucam świeżą zieleninę (natkę, szczypiorek). Doprawiam imbirem oraz solą i pieprzem. Te przyprawy złamią „dziecinny” wg mnie, słodki aromat tej zupy.

Podawanie:

Z zieleniną.

Porada:

Do smażonych na patelni warzyw można dorzucić kawałek pokrojonego pora.
Zupę można także zabielić.