Składniki:

1 kg marchewki
1 litr wywaru warzywnego
2 ziemniaki
Szklanka soku pomarańczowego
Łyżeczka pieprzu Cayenne
Łyżeczka curry
1 litr jogurtu naturalnego
2 pęczki szczypiorku
10 dag bułki
10 dag pestek z dyni
5 dag masła
Sól

Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do wywaru i gotować pod przykrywką 10 minut. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksować, dodać sok pomarańczowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Dobrze schłodzić i połączyć z jogurtem mieszając rózgą aż zupa będzie jednolita. Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Szczypiorek drobno pokroić. Pestki dyni przebrać, wyłuskać,podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać schłodzoną z grzankami,posypaną szczypiorkiem i pestkami dyni.