Składniki:

  • wywar warzywny lub bulion mięsny
  • 300 g kurek, oczyszczonych i, gdy większe, pokrojonych drobniej
  • 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana drobno
  • 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane w kosteczkę
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek, posiekany koperek i/lub pietruszka

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, odławiam z niego góra jedną marchewkę i pietruszkę.
  2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam nań cebulę i czosnek. Po paru minutach dodaję kurki i podsmażam je 5 – 7 minut.
  3. Garnek z wywarem doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego ziemniaki. Gotuję do 5 minut.
  4. Następnie dodaję doń zawartość patelni. Gotuję kolejne 3 – 5 minut, tj. do miękkości kartofli.
  5. Zupę zdejmuję z ognia, dodaję zetartą na dużych oczkach marchew i pietruszkę.
  6. Nieco ostudzoną już zupę zabielam śmietaną. Doprawiam też solą, pieprzem i tymiankiem. Dosypuję również po 1 łyżce świeżego koperku i pietruszki.

Podawanie:

Z pieczywem, posypaną zieleniną.