Składniki:

  • wywar na mięsie i włoszczyźnie
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g makaronu błyskawicznego typu „noodle”, pokruszonego
  • 100 g startego sera żółtego (edamski, morski itp.)
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 1 – 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 1 – 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam, odławiam z wywaru jedną marchewkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam nań cebulę i czosnek, smażę chwilę.
  3. Dodaję przyprawionego curry kurczaka, smażę do 10 minut.
  4. Dodaję śmietanę i ser, mieszam dokładnie i podgrzewam parę minut, by się ser rozpuścił.
  5. Zawartość patelni wrzucam do garnka z wywarem, gotuję parę minut.
  6. Dodaję curry (0.5 łyżeczki), pokostkowaną marchew i makaron. Po 2 – 3 minutach odstawiam.
  7. Dodaję zieleninę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podawanie:

Ze świeżą zieleniną. Na talerze wrzuciłem trochę rzodkiewki i też było OK.

Porada:

Natkę i koperek można zastąpić innymi ziołami, np. bazylią, kolendrą, oregano. Makaron, jeśli ktoś nie lubi takiego z zupy, można ugotować oddzielnie i podać już na talerzu.