Składniki:

  • bulion mięsny
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 80 g pędów bambusa, pokrojone w paski
  • 80 g kiełków fasoli mung, przekrojonej na pół
  • 2 całe cebule dymki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie krótkie paski
  • 2 – 3 cm kawałek imbiru, pokrojony drobno
  • 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki natki kolendry albo pietruszki
  • 1 – 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, przyprawy
  • olej

Przygotowanie:

  1. Gotowy wywar odcedzam i doprowadzam do wrzenia.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam nań kurczaka. Podsmażam chwilę na dużym ogniu, mieszając.
  3. Dodaję imbir, cebulę (bez szczypiorku), czosnek i marchewkę – również podsmażam je chwilę.
  4. Gdy warzywa (imbir i marchew) zmiękną, dodaję pędy bambusa i kiełki fasoli. Wszystko razem smażę przez kolejne minuty. W międzyczasie dodaję curry i sos sojowy.
  5. Zawartość patelni wrzucam do wywaru, doprowadzam do wrzenia. Po dodaniu ziemniaków gotuję wszystko 5 – 8 minut (do zmięknięcia ziemniaków).
  6. W osobnym naczyniu rozrabiam mleczko kokosowe z gorącą zupą dodając po parę łyżek wywaru i mieszając. Robię to dla pewności, że mleczko się nie zetnie.
  7. Garnek z zupą zdejmuję z ognia i dodaję pozostałe składniki: szczypiorek, nać kolendry, sok z limonki, mleko kokosowe. Doprawiam do smaku.

Podawanie:

Ze świeżą natką kolendry czy pietruszki.