Składniki:

  • wywar warzywny
  • 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej (albo świeżej)
  • 80 g makaronu typu muszelki, kokardki itd.
  • 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 0.5 pora, posiekanego
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • nać pietruszki, posiekana
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam. Wywar niech jest smaczny i esencjonalny, zupa będzie lepsza.
  2. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam nań cebulę, czosnek, marchewkę i por przez około 5 minut.
  3. Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam zawartość patelni i gotuję ze 3 – 4 minuty.
  4. Dorzucam kukurydzę a po kolejnych 3 minutach – makaron.
  5. Gotuję zupę tak długo, aż makaron zmięknie, czyli koło 6 – 8 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewam śmietanę z serem, stale mieszając aż do połączenia się składników.
  6. Zupę zdejmuję z ognia, dorzucam miks śmietanowo-serowy. (Wcześniej można go jeszcze rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy na patelni). Dodaję zieleninę, tj. szczypiorek i natkę; przyprawiam do smaku.

Podawanie:

Ze świeżą zieleniną.