Składniki:

  • wywar jarzynowy
  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 por, posiekany,
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 – 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki naci pietruszki lub szczypiorku, posiekanego
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Ugotowany wywar odcedzam, odławiam z niego kawałek marchewki oraz białe warzywa (pietruszka, seler).
  2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam nań cebulę, czosnek i por. Podduszam wszystko 5 – 8 minut.
  3. Obrane ziemniaki wrzucam do wrzącego wywaru i gotuję 5 minut.
  4. Dorzucam zawartość patelni i gotuję razem kolejne 7- 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
  5. Z garnka odławiam nieco ziemniaków (tak ze 20% – przydadzą się do podania) a resztę miksuję na gładko blenderem. Do miksu dodaję pietruszkę i seler oraz marchew (nada nieco koloru) z gotowania wywaru.
  6. Całość zabielam, dorzucam też posiekaną zieleninę.
  7. Czas na przyprawy. Ponieważ same ziemniaki są bardzo „płaskie” w smaku, dlatego tą zupę doprawiam obficie solą, pieprzem, majerankiem, czasem też curry, kurkumą, oregano i innymi ziołami.

Podawanie:

Z zieleniną, paskami szynki, boczkiem, startym serem, jajem na twardo.